Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 974
A+ A A-

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

15/12/2015

Στην Αθήνα 1/12/2015 πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μία από τις σημαντικότερες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια. Διεξάγεται σε μια χρονική περίοδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κεντρική Εξουσία ένα συστηματικό σχέδιο απαξίωσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού και των αιρετών εκπροσώπων.

Στη συνέλευση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ι. Τοπαλούδης. Οι θέσεις του Δημάρχου Π.Πατσουρίδη ήταν οι παρακάτω:

Κύριες και Κύριοι,

είναι σίγουρο ότι οι Δήμαρχοι του Καλλικράτη κουβαλούμε ένα σταυρό στο Γολγοθά των υποχρεώσεων μας. Ένα σταυρό που ολοένα δυστυχώς και γίνεται πιο βαρύς, κυρίως για τους μικρομεσαίους Δήμους.

Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων στην πληροφορία, στην τεχνολογία, παντού. Και ερωτώ; Ποια είναι η εξέλιξη στην Τ.Α. για το καλύτερο; Καμία. Για το χειρότερο, ναι, έχουμε αρνητική εξέλιξη: μείωση ΚΑΠ-ΣΑΤΑ, μείωση προσωπικού- αύξηση γραφειοκρατίας, δήμοι στο κόκκινο που δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμούς.

Μέλλον αβέβαιο.

Κυρίες και Κύριοι,

πολλοί λένε ότι το μέλλον μας το καθορίζουμε εμείς. Δυστυχώς, παρακολουθώ ότι στην Τ.Α. σχεδόν τίποτα δεν μπορούμε να καθορίσουμε ιδίως οι μικρομεσαίοι Δήμοι. Το αντίθετο μάλιστα, έχουμε διαρκώς περισσότερες υποχρεώσεις και ευθύνες.

Θεωρώ ότι είμαστε ένας σάκος του μποξ που μας γρονθοκοπούν αλύπητα. Διαλογίζεται κανείς μήπως αυτό που κάνουμε είναι μαζοχισμός; Φτάσαμε οι αιρετοί να δουλεύουμε 10 και 15 ώρες όλες τις ημέρες και να μην έχουμε τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Να γκρεμίζεται ότι κτίσαμε με πολύ κόπο σε εκτίμηση , εντιμότητα, δημιουργικότητα και αξιοπιστία πριν μπούμε στην πολιτική.

Γιατί Κυρίες και Κύριοι, είμαι απ'αυτούς που πιστεύω ότι πριν μπεις στην πολιτική πρέπει να προσφέρεις στα κοινά, να δημιουργήσεις χωρίς τις πλάτες του κράτους για να αποδείξεις ότι μπορούν να προσφέρεις και ως Αυτοδιοίκηση ή Βουλευτές κτλ. Γιατί αν σε στηρίζει το κράτος είναι εύκολο να το κάνεις. Είμαστε σήμερα εδώ με πλείστα όσα χρονίζοντα προβλήματα απογοητευμένοι, απαξιωμένοι, διαχρονικά από το κεντρικό κράτος. Άκουσα να λένε συνάδελφοι ότι θα πάμε πάλι να πούμε τον πόνο μας και έχουν απόλυτο δίκαιο. Το είπε άλλωστε συνάδελφος ότι ήρθαμε να πούμε τα εσώψυχα μας μια και δε βρήκαμε το κατάλληλο φάρμακο στο φαρμακείο, ίσως ομιλώντας ενώπιον του Δ.Σ γαληνεύει η ψυχή μας. Συνάδελφοι πέρα από το χιούμορ είμαστε εδώ γιατί οφείλουμε να παλέψουμε ν'αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας, αιτήματα που είναι για τις καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερα έργα στους Δημότες μας.

Κυρίες και Κύριοι ,

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι και η άνιση κατανομή των πόρων μεταξύ των Δήμων, εφόσον κύρια παράμετρος είναι το πληθυσμιακό (92%).Από το 2011 αναφέρεται σε κάθε συνεδρίαση, δε βλέπω όμως τίποτα να γίνεται και τούτο γιατί ίσως η υπάρχουσα κατάσταση συμφέρει τους μεγάλους αστικούς Δήμους;

Γενική είναι ομολογία ότι θα κάνουμε έργα μόνο από χρήματα του ΕΣΠΑ. Τα έργα απαιτούν μελέτες, ωρίμανση υποβολή στη διαχειριστική Αρχή. Αυτό ως γνωστόν απαιτεί το απαραίτητο με γνώσεις προσωπικό και φυσικά τα απαραίτητα χρήματα για τις μελέτες και την κατάλληλη ενημέρωση και προώθηση από την Περιφέρεια. Και φυσικά πρέπει να είμαστε λέει ανταγωνιστικοί, δηλαδή όποιος πρώτος έχει ετοιμάσει μελέτες θα μπορεί να μπει στο ΕΣΠΑ.

Άρα η παρούσα κατάσταση ευνοεί τις μεγάλες πόλεις τις οποίες η ανωτέρω κατάσταση τις ευνοεί και τις κάνει πιο οργανωμένες, μεγαλύτερες και προωθεί, αναβαθμίζει με διάφορα έργα, τις τελειοποιεί συνεπώς και προωθεί την αστυφιλία αδειάζοντας από κατοίκους τους αγροτικούς Δήμους.

Που είναι και πως μπορούμε να πετύχουμε να έχουμε ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη με τέτοιες προϋποθέσεις. Και μιλάμε για το Διδυμότειχο την ακριτική και ιστορική πόλη, την πρώην πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Περιμένουμε να κάνει πράξη ο Υπουργός αυτό που είπε σήμερα να βρεθεί τρόπος για τους μη εύπορους Δήμους.

Προσωπικά αδυνατούμε να λειτουργήσουμε χωρίς ένα εργατοτεχνίτη, έναν υδραυλικό, έναν ξυλουργό, έναν ελαιοχρωματιστή, χωρίς ένα νομικό όταν έχεις να αντιμετωπίσεις πάνω από 100 αγωγές.

Κε Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ,σας καλώ να αντιμετωπίσετε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα σοβαρά προβλήματα όχι μόνο των ορεινών και νησιώτικών Δήμων αλλά και όλων των μικρομεσαίων Δήμων που είναι στη δυσχερή θέση.

FaLang translation system by Faboba
Πίσω στην κορυφή