ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1004
A+ A A-

Το μονόγραμμα του Ταρχανειώτη στον Πύργο της Βασιλοπούλας





 

“ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ – Συμβολή στην Ιστορία και την τοπογραφία της πόλεως του Διδυμοτείχου”

Του δρ. πολιτικού μηχανικού – αρχαιολόγου Αθανασίου Γουρίδη

« Ο στρογγυλός πύργος  της νοτιοανατολικής  γωνίας του κάστρου ο οποίος είναι γνωστός ως πύργος της Βασιλοπούλας λόγω του σχετικού μύθου. Ο πύργος αυτός γνώρισε εκτεταμένη επισκευή στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Φέρει επάνω στο σώμα του πλάκα με χαρακτό μονόγραμμα, όπου αναγνωρίζονται οι χαρακτήρες T – P – XS.

Το ίδιο μονόγραμμα συναντάται και σε άλλους πύργους της ανατολικής πλευράς του τείχους. Παλαιότερα θεωρούνταν εσφαλμένα ότι πρόκειται για Χριστόγραμμα.  Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι το μονόγραμμα σημαίνει Ταρχανειώτης. 

Δύο είναι οι πιθανότερες ερμηνείες: Η πρώτη συναντά εδώ τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Ταρχανειώτη, διοικητή του αυτοκρατορικού ναυτικού κατά το 1351 – 1352 και στρατιωτικό διοικητή της πόλης του Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με τη δεύτερη ο κτήτορας ταυτίζεται με τον πρωτομάστορα Μιχαήλ Γλαβά Ταρχανειώτη, ο οποίος κατά το 1303 είχε μακρά περιοδεία στη Θράκη. Κατά τη διάρκειά της προχώρησε σε εκτεταμένες επισκευές των τειχών διαφόρων πόλεων, ανάμεσα στις οποίες υποθέτουμε ότι θα συγκαταλεγόταν και το Διδυμότειχο. Ο γράφων θεωρεί πιθανότερη τη δεύτερη άποψη». 

FaLang translation system by Faboba
Πίσω στην κορυφή