ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

A+ A A-

Λουτρά Ουρούτς Πασά

Λουτρά Ουρούτς Πασά

Είναι τα αρχαιότερα οθωμανικά λουτρά στην Ευρώπη, από τα πλέον αυθεντικά, αλλά και ιδιόρρυθμα παραδείγματα ανατολικής αρχιτεκτονικής στα Βαλκάνια. Βρίσκονται στις όχθες του Ερυθροποτάμου, στο νότιο άκρο της πόλης. Χτίστηκαν το 1398/99 από τον Ορούτς πασά προκειμένου να βοηθήσουν με τα έσοδα τους στην συντήρηση και λειτουργία του μεντρεσέ (ιεροσπουδαστήριο) της πόλης.

Στην βάση της αψίδας βρίσκεται μια οπή η οποία επικοινωνούσε με διάφορους αγωγούς, ώστε να μεταφέρει την φωνή από το ένα άκρο του λουτρού στο άλλο, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για τους εραστές που μπορούσαν έτσι , δίχως να γίνονται αντιληπτοί να εκφράζουν το πάθος τους ή για να πληροφορείτε η Υψηλή Πύλη τις εκμυστηρεύσεις των εξόριστων πασάδων.

Τα μεγαλύτερα λουτρά που σώζονται, με εξωτερικές διαστάσεις 19x12,5 μ., ήταν μονά, έτσι ώστε άντρες και γυναίκες εξυπηρετούνταν εναλλάξ. Από τη αρχική κατασκευή σώζονται τα αποδυτήρια και οι χώροι του κρύου λουτρού οι οποίοι είναι καλυμμένοι με μοναστηριακό θόλο, ενώ το θερμό διαμέρισμα έχει καταρρεύσει.

Τα λουτρά λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του αιώνα, στην τελευταία τους περίοδο υπό τον χαματζή Μουστά εφέντη.

 

Πηγή: "Διδυμότειχο, μια άγνωστη πρωτεύουσα", Αθανάσιος Ι. Γουρίδης, 2008

FaLang translation system by Faboba
Πίσω στην κορυφή