Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 974
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 757
A+ A A-

ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥΤΣ ΠΑΣΑ

Διδυμότειχο, 15 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥΤΣ ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Η αυτοκρατορική πόλη του Διδυμοτείχου κρύβει διάσπαρτα στον αστικό ιστό πολλά περίτεχνα μνημεία και ερείπια της βυζαντινής και της οθωμανικής της ιστορίας. Η παρουσία τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, παραμένει στη σκιά της καθημερινής ζωής της πόλης και η προσπάθεια για την ανάδειξή τους απαιτεί εργώδη προσπάθεια, επιμονή αλλά και μεγάλη κινητοποίηση.

Ένα από τα σημαντικά μνημεία που διασώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση στις όχθες του Ερυθροπόταμου, είναι το συγκρότημα των λουτρών του Ουρούτς Πασά (λουτρά των ψιθύρων), το αρχαιότερο ίσως οθωμανικό λουτρό της Βαλκανικής χερσονήσου. Με την επίπονη και επίμονη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, το μνημείο εντάχθηκε από το 2011 στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, με τίτλο JOVAPROB, σε συνεργασία με την πόλη του Svilengradκαι σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε με εντολή του Δήμου, διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ, η ακριβής πορεία των αναγκαίων ενεργειών, μελετών και έργων που θα επέτρεπαν την τεκμηρίωση του μνημείου, την στήριξή του για όσο χρόνο θα χρειασθεί η φάση της αποκατάστασής του, αλλά ταυτόχρονα και την ανάδειξή του σε ένα τόπο σημαντικό της πόλης σε συνάφεια με τα λοιπά μνημεία και τις αρχαιολογικές της διαδρομές.

Το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιούνται στο μνημείο με ευθύνη του Δήμου, έχει τη συνεχή επίβλεψη και έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, και για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί ειδικό Μνημόνιο Συνεργασίας – το τελευταίο με την υπογραφή του νυν υπουργού Νίκου Ξυδάκη, του Δημάρχου Διδυμοτείχου και της Περιφέρειας.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο εκπόνησης μελετών, εγκρίσεων από το ΚΑΣ και έγκριση παράτασης παράδοσης του έργου από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος, ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου 2015, η φάση των πρόδρομων εργασιών πεδίου με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, για την οριοθέτηση του χώρου επέμβασης, τις εργασίες υποδομών, την υποστήλωση του μνημείου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

Πλήρως στελεχωμένη με εξειδικευμένους επιστήμονες και με επάρκεια μέσων, εργατικού προσωπικού και προϋπολογισμού, η ομάδα εκτέλεσης των έργων ανάδειξης των λουτρών του Ουρούτς Πασά θα υλοποιήσει τον στόχο εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, χαρίζοντας στην πόλη του Διδυμοτείχου και τους κατοίκους του ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα με διεθνή ακτινοβολία.

Β. Α. Μεταλληνού Αρχιτέκτων, Επιστημονική Σύμβουλος Ομάδας Έργου, EUROTEC

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΘΕΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΠΣΑ »
FaLang translation system by Faboba
Πίσω στην κορυφή