Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1004
A+ A A-

1ο βραβείο στην κατηγορία video Γυμνασίων στον A’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Η επιτυχία δεν μετριέται από αυτό που έχεις κατορθώσει, αλλά από την αντίσταση που συνάντησες και από το κουράγιο που έδειξες στη μάχη απέναντι σε τεράστιες αντιξοότητες.

Orison Swet Marten

Aυτό που μετράει πραγματικά δεν είναι η επιθυμία σου για να νικήσεις και να πετύχεις. Όλοι έχουν τέτοιες επιθυμίες. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητά σου να δουλέψεις σκληρά για να εκπληρώσεις την επιθυμία σου να πετύχεις.

Μανώλης Δουκίδης, Συγγραφέας

 

Το 2ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου με τη συμμετοχή του στον Α’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία video Γυμνασίων με την πεντάλεπτη κινηματογραφική ταινία: «Στου ήλιου το γέρμα». Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η διαφορετικότητα (φυλετική, θρησκευτική, εθνική, κοινωνική, πολιτική, κ.τ.λ.), όπως αυτή εκδηλώνεται και βιώνεται τόσο στο σχολικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον, όχι μόνο ως προσωπικό συναίσθημα αλλά και ως αποτυπωμένη συμπεριφορά.

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός κοριτσιού από την Αλβανία που έρχονται με τη μητέρα της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο ως οικονομικοί μετανάστες. Η μη αποδοχή της κοπέλας στο σχολικό περιβάλλον από τους καθηγητές και τους συμμαθητές της καθώς και ο κοινωνικός ρατσισμός που υφίσταται η μητέρα στον εργασιακό της χώρο οδηγούν τη μητέρα και την κόρη στην επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Λίγο πριν από το τέλος έρχεται η ανατροπή, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη ζωή, καθώς κυριαρχεί η ανθρωπιά και η δικαιοσύνη. Από την υπόθεση της ταινίας αντιλαμβανόμαστε πως μέσα σε μία κοινωνία που μαστίζεται από αδικία, προκαταλήψεις και υποκρισία αποδεικνύεται ότι δεν έχει τελικά χαθεί η ευαισθησία, ο ανθρωπισμός, η μετάνοια και η ανάγκη επαφής με τον συνάνθρωπό μας.

Για τους συντελεστές της ταινίας, μαθητές και καθηγητές, το αποτέλεσμα από τη μία μας δικαίωσε, μας συγκίνησε και μας πρόσφερε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι ανθρώπινης ζεστασιάς, δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής συμπόρευσης. Η συλλογικότητα και η ομαδική προσπάθεια για την επίτευξη ενός κοινού στόχου ήταν οι βασικές αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε η εργασία μας και η εργασία του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί, ώστε τελικά μετουσιώσαμε το κείμενο του Αλέξανδρου Δουμά και δώσαμε σάρκα και οστά στο σύνθημα: « όλοι για έναν και ένας για όλους».

Κάπως έτσι μία μαθητική ομάδα από ένα ακριτικό σχολείο οδηγήθηκε στην επιτυχία και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο σχολικό έτος επιβεβαιώνοντας τη φράση του Π. Κοέλο από το βιβλίο «Αλχημιστής»: «κι όταν επιδιώξεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς».

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ταινία καταθέτοντας ένα κομμάτι από την ψυχή τους σ’ αυτή με αλφαβητική σειρά είναι: Αδαμάκης Αθανάσιος, Ανταλή Παναγιώτα, Βαργιαμίδης Λάμπρος, Βοϊδανίδου Κυριακή, Γεωργίου Θεοδώρα, Γρηγοριάδης Παντελεήμων, Καπλανίδης Απόστολος, Καπουλού Αναστασία, Κυρούδη Ολυμπία- Χριστίνα, Κωνσταντινίδης Μιχαήλ, Λιάπη Βάγια, Μητάκογλου Ελευθέριος, Πετρίδου Αλεξάνδρα, Συριτούδης Άγγελος, Τσομπανούδη Χρυσοβαλάντω- Αναστασία.

Χωρίς όμως την καθοριστικής σημασίας συνδρομή για την πραγματοποίηση της ταινίας των κυρίων Βασιλείου Γεωργιάδη και Δημητρίου Λουλουδάκη δε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Οι συνοδοιπόροι αυτού του ταξιδιού:

Αναστασιάδης Πασχάλης (Διευθυντής σχολικής μονάδας),

Μπλιάτσιου Βάια,

Παλαμίδα Χαρίκλεια,

Σπυροπούλου Μαρία,

Χατζηκυριακίδου Δήμητρα.

 

Κάντε κλικ πάνω στον τίτλο : «Στου ήλιου το γέρμα»

FaLang translation system by Faboba
Πίσω στην κορυφή