MUNICIPALITY OF DIDYMOTEICHO

Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 1004
A+ A A-

Ο Γιώργος Γκιρτζιμανάκης παραδίδει στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη διαφημιστική αφίσα της οικογένειάς του από τον 19ο αιώνα





 

Ήταν μια έκπληξη για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη η χειρονομία του τότε γραμματέα και σήμερα προέδρου της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης Γιώργου Γκιρτζιμανάκη, να του προσφέρει μια συλλεκτική διαφημιστική αφίσα της οικογενειακής οινοποιητικής επιχείρησης του προπάππου του, με χρονολογία έκδοσής της το 1857, πριν 160 χρόνια! Η όμορφη αυτή πρωτοβουλία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας «Η προσφορά των Θρακών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης» στις 19 Ιανουαρίου 2014. Ήταν μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού στην θεσμική καρδιά της Θεσσαλονίκης, αφού για πρώτη φορά άνοιγε για τους Θράκες η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με την οποία ο Θρακικός Προσφυγικός Ελληνισμός συνδέεται με πολύτροπους δεσμούς και ουσιαστικά οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ουσιαστικά την ανέδειξαν σε άτυπη πρωτεύουσά τους!

Η συλλεκτική αυτή διαφημιστική αφίσα ήταν ένα ακόμη ενδιαφέρον απόκτημα του πλούσιου αρχείου του Διδυμοτειχίτη οικονομολόγου – νομικού - ιστορικού ερευνητή Γιώργου Γκιρτζιμανάκη, που σήμερα είναι ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, που είναι το ιστορικότερο και με συνεχή δράση θρακικό σωματείο της συμπρωτεύουσας. Ο ίδιος διατηρεί τους δεσμούς του με τη γενέτειρά του και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα των συνταρακτικών εξελίξεων στον ιστορικό χώρο της Θράκης από τα  τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς και ενδιαφέρουσας έρευνάς του.

Ημερίδα με θέμα:   «Η προσφορά των Θρακών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης»

      Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης και οι Δράσεις Πολιτισμού Θράκης με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014, στις 10 και 30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

  • Νικόλαος Μουσιόπουλος, καθηγητής – διευθυντής Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), «Η μορφή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Χαρίσιου Βαμβακά μέσα από το έργο της ιστορικού-λαογράφου Καλλιόπης Παπαθανάση - Μουσιοπούλου»
  • Μιχάλης Βαβελίδης, καθηγητής τμήματος Γεωλογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), «Η συμβολή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην οργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».
  • Γεώργιος Μηνόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)- π. υπερνομάρχης Ροδόπης -Έβρου, «Αλέξανδρος Συμεωνίδης: ένα μεγάλο κεφάλαιο προσφοράς υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας».
  • Αντώνης Ποντορόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλολογίας, «Οι Ορφικοί πάπυροι του Δερβενίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα παγκόσμιας κληρονομιάς λογοτεχνικό μνημείο»
  • Γιώργος Γκηρτζιμανάκης, νομικός – οικονομολόγος – ιστορικός ερευνητής -  Γενικός Γραμματέας Θρακικής Εστίας, «Η προσφορά του Θρακικού Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη».
  • Σταύρος Παπαθανάκης, δημοσιογράφος, «Από τον Άδοντα Ορφέα στον συγγραφέα της πρωτεύουσας των προσφύγων Γιώργο Ιωάννου».
  • ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΧΑΡΗ ΜΑΝΑΒΗ.

Συντονίζουν ο Σταύρος Παπαθανάκης και ο Βασίλης Διαμαντάκης, αντιπρόεδρος Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΔΕΠΘΕΘ).

FaLang translation system by Faboba
Back to top