MUNICIPALITY OF DIDYMOTEICHO

Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 1004
A+ A A-

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ-2017 « ΚΑΛΕ ΠΑΝΑΪΡ» ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ



 

Το 1205 το Διδυμότειχο πολιορκείται από Λατίνους Σταυροφόρους, με επικεφαλής τον Ερρίκο της Φλάνδρας, του οποίου τα στρατεύματα  λεηλατούν την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.  

Ο αποκλεισμός του κάστρου είναι πολυήμερος ,με μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, από τραυματισμούς, ασθένειες και έλλειψη νερού και τροφής. Οι πολιορκούμενοι την παραμονή της Πεντηκοστής , αφού προσευχήθηκαν στον μοναστηριακό ναό του Χριστού Παντοκράτορα, αποφασίζουν ηρωική έξοδο. Αμέσως, προχωρούν σε λιτανεία των ιερών εικόνων προσευχόμενοι για ευλογία και βοήθεια της Θείας Χάρης.

Ενώ η επόμενη ημέρα είναι ηλιόλουστη, το απόγευμα πυκνά σύννεφα μαζεύονται πάνω από την πόλη και ακολουθεί, όπως παραδίδει ο Νικήτας Χωνιάτης, ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση. Ο Ερυθροπόταμος και ο Έβρος φουσκώνουν από μεγάλες ποσότητες νερού, παρασύροντας στο θάνατο τα στρατεύματα, τα άλογα και τις πολιορκητικές μηχανές των Λατίνων Σταυροφόρων, που έχουν στρατοπεδεύσει στην κύτη  του ποταμού.

Οι μελετητές εικάζουν ότι λόγω της Θεϊκής αυτής παρέμβασης  αποδίδεται και η επωνυμία του Σωτήρα Χριστού στο ναό που ανεγείρεται το 1846, στη θέση της Μονής του Χριστού Παντοκράτορα.  

Εις ανάμνηση εκείνου του γεγονότος, κάθε χρόνο, κατά την παραμονή, αλλά και ανήμερα της Πεντηκοστής, είναι μεγάλη η προσέλευση των πιστών στον ναό του Σωτήρα Χριστού στο Διδυμότειχο, όπου τελούνται ιερές λειτουργίες και λιτανείες των ιερών θαυματουργών εικόνων.

Παραδοσιακά ακολουθεί πανηγύρι, το γνωστό ως Καλέ-Παναϊρ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με ποικίλες δράσεις και τη συμμετοχή χορωδιακών, χορευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών συλλόγων της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Χώρος διεξαγωγής ο λόφος του Κάστρου, γνωστός ως «λόφος του Καλέ», το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (3-4-5 Ιουνίου 2017).

FaLang translation system by Faboba
Back to top