ОБЩИНА ДИМОТИКА

Грешка
  • JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 1004
A+ A A-

Ο Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός αναγορεύεται αυτοκράτορας στο Διδυμότειχο «ενώπιον των ευγενών, συγγενών, συγκλητικών και στρατιάς»

 

rex 1

Ήταν μια στιγμή Βυζαντινού κλέους και τελετουργικής λαμπρότητας η αναγόρευση του Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού σε αυτοκράτορα του Βυζαντίου στο Διδυμότειχο.

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από του βιβλίο του Δρ πολιτικού μηχανικού-αρχαιολόγου Αθανασίου Γουρίδη «ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ-Συμβολή στην ιστορία και την τοπογραφία της πόλεως του Διδυμοτείχου»:

«Στις 26 Οκτωβρίου 1341 ο Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός αναγορεύεται στο Διδυμότειχο αυτοκράτορας ενώπιον των ευγενών, συγγενών, συγκλητικών και στρατιάς. Φοράει μόνος το στέμμα που το παίρνει από την εικόνα της Θεομήτορος, ενώ τα ερυθρά υποδήματα προσαρμόζονται, το ένα από τον πλησιέστερο συγγενή και το άλλο από τον επιφανέστερο αρχηγό του μισθοφορικού στρατού «των Λατίνων». Μαζί στέφει και τη σύζυγό του, Ειρήνη. Μετά την επευφημία από τους παριστάμενους η πομπή μεταβαίνει έφιππη στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Παλαιοκαστρίτη όπου ο βασιλεύς «την προσκύνησιν απεδίδου»

»Την ίδια μέρα ζητάει την ευλογία του χαρισματικού Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Ο γέροντας προφητεύει αποτυχίες και εμπόδια για την αρχή, αλλά και την τελική επικράτηση του αυτοκράτορα».

FaLang translation system by Faboba
Πίσω στην κορυφή